Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Τοπική Ιστορία άλλων περιοχών

Εκδόσεις - Εκδηλώσεις Τοπικής/Προφορικής Ιστορίας.


«ΤΟ ΓΕΡΟΤΣΑΚΟΥΛΙ» ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑΣ
εκδ.ΔΗΜΟΣ Ν.ΜΑΚΡΗΣ, 1998
Μια όμορφη προσπάθεια καταγραφής της ζωής των Σαρακατσάνων της Αγ.Μαρίνας Ν.Μάκρης. Μέσα από τις πληροφορίες γηραιών κατοίκων και πολλές φωτογραφίες, μαθαίνουμε για την οργάνωση της κοινότητάς τους, τις ασχολίες τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, την ιστορική τους διαδρομή από την πρώτη εγκατάστασή τους στο Γεροτσακούλι έως την σύγχρονη Αγ.Μαρίνα.

«ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
ΙΕΡΟ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΘΕΩΝ ΜΠΡΕΞΙΖΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»
ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ Ν.ΜΑΚΡΗΣ
εκδ. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ, 2006
Σε αυτή την καλαίσθητη έκδοση παρουσιάζεται η εργασία μαθητών του Ενιαίου Λυκείου Ν.Μάκρης με συντονίστρια την καθηγήτριά τους κα Α.Ευαγγελίου-Ρίζου.
Μαθαίνουμε για τον αρχαιολογικό χώρο, τις ανασκαφές, τα ευρήματα, τα ιστορικά στοιχεία και τον θρησκευτικό συγκρητισμό ολυμπιακής και αιγυπτιακής λατρείας.
Το αποτέλεσμα δείχνει την την σπουαιότητα της εφαρμογής προγραμμάτων τοπικής ιστορίας στην εκπαίδευση.

«ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ» ΣΠΑΤΑ

«ΑΝΘΟΥΣΑ, ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ»
Μαρία………, εκδ.Επιμορφωτικός Σύλλογος Ανθούσας, 200…..
Αναδρομή στην ιστορία της Ανθούσας από την δεκαετία του ’60 (τότε Αυλώνας), μέσα από τις διηγήσεις κατοίκων της και την παράθεση δημοσίων εγγράφων.

ΛΑΥΡΙΟ FM
Ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός του Λαυρίου παρουσίασε τον Ιούνιο του 2006 στην εκπομπή ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ του Γ.Προμοίρα διηγήσεις παλαιών κατοίκων, σε μια προσπάθεια ανάπλασης του παρελθόντος. Η εκπομπή έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Τhe Art of Memory με διοργανωτή τον δήμο της Πάντοβα Ιταλίας.

«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΕΛ» (Ανώνυμη Κεραμευτική Εταιρεία Λαυρίου)
Υπό έκδοση μελέτη.
Μια ιστορικο-οικονομική έρευνα της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής, η οποία έχει δραστηριοποιηθεί και στη συλλογή προϊόντων της ΑΚΕΛ, στοχεύοντας στην ίδρυση «Μουσείου ΑΚΕΛ».

«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ»
Γκικάκης Γιάννης, 2007
Μία επίπονη προσπάθεια καταγραφής των ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν τον Ωρωπό. Την χρηματοδότηση της έκδοσης ανέλαβαν πολλοί επώνυμοι πολίτες.

ΑΤΤΙΚΗ
εκδ. ΤΕΔΚΝΑ, 2005
Βιβλίο-λεύκωμα όπου παρουσιάζονται οι 122 δήμοι και κοινότητες της Αττικής. Παραθέτει στοιχεία ιστορικά, αρχαιολογικά, γεωγραφικά, οικονομικάκαι αναπτυξιακά. Το βιβλίο είναι δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια: