Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Προφίλ Λυκία

Η “Λυκία” αποτελεί συνέχεια της Ομάδας Τοπικής Ιστορίας Νέας Μάκρης η οποία συγκροτήθηκε στo πλαίσιo του σεμιναρίου των Κ.Ε.Ε. (Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων). Στις συναντήσεις που έλαβαν χώρα την περίοδο αυτή συμμετείχαν 15 άτομα και συζητήθηκαν θέματα ιστορίας και μεθοδολογίας, όπως η προφορική και τοπική ιστορία, η συνέντευξη -το κατεξοχήν εργαλείο της προφορικής ιστορίας για την καταγραφή προσωπικών μαρτυριών- η σύνταξη βιβλιογραφίας κ.α.


Αυτό αποτέλεσε μια ευτυχή συνέχεια στις προσπάθειες που είχε ξεκινήσει ένας μικρότερος πυρήνας (Βέρα Τζουμελέα, Αλέκος Κομπότης, Δέσποινα Δαμιανού, Άγγελος Χατζηγεωργίου, Αχλάδη Ευαγγελία) ήδη από το καλοκαίρι του 2002.
Αυτή η συνέχεια μας δίνει τη δυνατότητα να αναφερόμαστε σήμερα σε μια πεντάχρονη ερευνητική προσπάθεια ανασύνθεσης της κοινωνικής ιστορίας της περιοχής μας στηριγμένης κυρίως στις μαρτυρίες αυτών που βίωσαν τα γεγονότα αλλά και στην προσπάθεια να κάνουμε τους νεαρότερους σε ηλικία καθώς και όσους έχουν εγκατασταθεί τις τελευταίες δεκαετίες στη Νέα Μάκρη κοινωνούς της ιστορίας της από την ίδρυσή της ως προσφυγικού οικισμού έως σήμερα.
Τα τελευταία 5 χρόνια η Ομάδα μας

1. Έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 1.000 φωτογραφίες,
2. Έχει καταγράψει μαρτυρίες και αφηγήσεις ζωής από πολλούς ηλικιωμένους συντοπίτες μας,
3. Έχει συγκεντρώσει έγγραφα σχετικά με την ιστορία της Μάκρης και του Λιβισίου Μικράς Ασίας αλλά και την Νέα Μάκρη από την εγκατάσταση της «προσφυγικής ομάδας» έως σήμερα,
4. Έχει διοργανώσει 4 εκθέσεις-εκδηλώσεις:
• Δεκέμβριος 2002: Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «80 χρόνια μετά τον ξεριζωμό βλασταίνουμε …» στο Πολιτιστικό κέντρο «Βασίλης Ρώτας». Με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και με την μερική χορηγία του Δήμου Νέας Μάκρης παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφίες και έγγραφα από την Μάκρη και το Λιβίσι Μικράς Ασίας αλλά και την Νέα Μάκρη τις πρώτες δεκαετίες της εγκατάστασης και ταυτόχρονη προβολή video του ντοκυμανταίρ του Αλέκου Κομπότη. Την πρώτη έκθεσή μας επισκέφθηκαν πλήθος συντοπιτών μας και κάποιες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης.
• Καλοκαίρι του 2003: Η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε στο Kayaköy (Λιβίσι) της Τουρκίας, σε φεστιβάλ νεολαίας που διοργάνωσε η Μ.Κ.Ο. Aegee. Στο Λιβίσι της την έκθεσή μας πολλοί νέοι άνθρωποι που συμμετείχαν στο φεστιβάλ αλλά και οι σημερινοί κάτοικοι του Λιβισιού (Kayaköy) οι οποίοι διψούσαν να μάθουν για την ιστορία του τόπου τους πριν το 1922.
• Τετάρτη 20 Απριλίου έως Κυριακή 24 Απριλίου 2005: «Πενθήμερο οδοιπορικό σε Μνήμες Ανθρώπων και Τόπων. Από τη Μάκρη της Μικράς Ασίας στη Νέα Μάκρη» Σε συνεργασία με τον σύλλογο «Πολιτιστικές Απόπειρες» παρουσιάσαμε έκθεση φωτογραφίας, ομιλίες του Δρ. ιατρού-συγγραφέα Μιχάλη Δελησάββα «Λυκία: Από την αρχαιότητα μέχρι το 1922. Ο μάντης Αρίστανδρος ο Τελμησσεύς – Μακρηνός, φίλος, εμφυχωτής και ακόλουθος του Μεγάλου Αλεξάνδρου», της λέκτορος Δ.Π.Θ. Δέσποινας Δαμιανού «Στοιχεία της πολιτισμικής ταυτότητας μιας μικρασιατικής κοινότητας: η διαμόρφωση και η συνέχεια», της ιστορικού Ευαγγελίας Αχλάδη «Η ακμή μιας μικρασιατικής κοινότητας, η προσφυγιά, μια νέα αρχή», προβολή του βίντεο ντοκυμανταίρ του Αλέκου Κομπότη με τίτλο «Αυτοί που ήρθαν, Αυτοί που φύγαν, Αυτοί που επιμένουν» και του βίντεο ντοκυμανταίρ του Τούρκου σκηνοθέτη Enis Rıza «Η πατρίδα του χωρισμού: θλίψη». Ο Τούρκος σκηνοθέτης ήρθε από την Τουρκία για την εκδήλωση αυτή και μοιράστηκε μαζί μας το ιστορικό του ντοκυμανταίρ και τους λόγους που τον οδήγησαν να επιλέξει το θέμα αυτό. Την εκδήλωση αυτή τίμησε και ο Τούρκος πρόξενος στην Αθήνα. και παράλληλες εκδηλώσεις
• 18 Μαϊου 2006: Ομάδα Τοπικής Ιστορίας Νέας Μάκρης. «Ελάτε μαζί μας σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας μέσα από την ιστορία και τις μνήμες του τόπου μας». Η Ομάδα μας σε συνεργασία με τον σύλλογο «Πολιτιστικές Απόπειρες» παρουσίασε τις θεματικές ενότητες του αρχείου της και μέρος των ερευνητικών της εργασιών.
• 30 Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2006: η συντονίστρια της Ομάδας μας ιστορικός Ευαγγελία Αχλάδη, συμμετείχε με την ανακοίνωση «Από τη Μάκρη της Μικράς Ασίας στη Νέα Μάκρη» στην ΙΒ’ επιστημονική συνάντηση της Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής που διοργάνωσε η Εταιρεία και το Πνευματικό κέντρο Παλλήνης στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνας
5. Υλικό του αρχείου μας (φωτογραφίες και συνεντεύξεις) έχει χρησιμοποιηθεί σε 2 τουρκικά ντοκυμανταίρ για το Λιβίσι, σε εκπομπές του SKY, καθώς και σε ντοκυμανταίρ του BBC, σε σκηνοθεσία της Rebecca Hickie για τον πρωτοποριακό φωτογράφο Albert Khan.

Όλοι εμείς που συμμετέχουμε στην συλλογική αυτή προσπάθεια θεωρούμε την μελέτη της τοπικής ιστορίας ως ένα ταξίδι αυτογνωσίας, θεωρούμε ιδιαίτερα πολύτιμες τις προφορικές μαρτυρίες που αποτυπώνουν την ιστορία ως βίωμα, και επιθυμούμε να συνεχίσουμε αυτό το μαγευτικό ταξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: